תרגיל 21 יום- ליצירת שינוי
התהליך המפרשי מבקש מאנשי הצוות של בתי הספר ליזום שינוי, הוא מדבר על צורך/ כאב/ חלום שיעודדו את צוותי בתי הספר לעשות שינויים באטמוספירה הבית ספרית. כיזמים ומובילי חדשנות הרוצים להוביל שינוי הדבר הנכון ביותר הוא קודם כל להתנסות בעצמנו ביצירת שינוי. דרך ההתנסות העצמית אפשר להבין הרבה, מה מעודד אותנו, מה מעכב ומה מאתגר ביצירת שינוי.
תרגיל 21
מטרות: התנסות אקטיבית במאמץ הנדרש ליצירת שינוי, שיח על הקושי בשינוי לקראת הובלת תהליכי השינוי בבתי הספר.
רקע: התהליך המפרשי מבקש מאנשי הצוות של בתי הספר ליזום שינוי, הוא מדבר על צורך/ כאב/ חלום שיעודדו את צוותי בתי הספר לעשות שינויים באטמוספירה הבית ספרית. כיזמים ומובילי חדשנות הרוצים להוביל שינוי הדבר הנכון ביותר הוא קודם כל להתנסות בעצמנו ביצירת שינוי. דרך ההתנסות העצמית אפשר להבין הרבה, מה מעודד אותנו, מה מעכב ומה מאתגר ביצירת שינוי.
כמה מילים על שינוי מתוך "אתר על הספה":
בני אדם נוטים מטבעם לשאוף לאיזונים. גם כאשר מדובר בשינויים שהם לכאורה שיפור בתנאים, שינויים מבורכים ומשמחים, אנשים נוטים להמנע ולהתנגד לשינוי. אנשים חוששים שהשינוי יגרום לנזק, להפסד, יגבה מחיר, או יגרום לכאב ולמצוקה.
התגובה לשינוי תלויה רבות גם בגורם היוזם את השינוי. אם השינוי הוא יוזמה של האדם עצמו, מן הסתם התנגדותו תקטן אך לא בהכרח לא תתקיים. פעמים רבות אנשים מעדיפים את המוכר והרע על הלא מוכר שטמונה בו אפשרות טובה אך לא ודאית. בנוסף, שינוי כרוך במאמץ. אנחנו נרתעים מהמאמץ הידוע והמשוער ומהמאמץ הנדרש להסתגלות ולא רק לשינוי גרידה.
אז בואו נפנה אל התרגיל:
בשלב הראשון: מבקשים מכל משתתף במעגל לקחת על עצמו אתגר יומיומי למשך 21 ימים.
האתגר צריך להיות ספציפי ככל הניתן ולהתבצע כל יום למשך 21 ימים
דוגמא לאתגרים:
לעשות ספורט 15 דק' ביום
לקרוא עם הילדים סיפור לקראת שינה
לא לאכול שוקולד
ללכת 3000 צעדים ביום
להניח את הטלפון למשך כשעה בערב…
בשלב השני: המשתתפים משתפים באתגר שלקחו על עצמם, ויוצאים למשך 21 ימי התנסות.
במהלך ההתנסות אין צורך להזכיר או לשאול על ביצוע האתגר.
בשלב השלישי: בסיום 21 ימים נערוך עיבוד של ההתנסות וכתיבת תובנות ביחס לאתגר, נבקש ממעגל המשתתפים לשתף איך היה להם אתגר 21 הימים.
על הלוח נכתוב: גורמים מעכבים וגורמים מקדמים.
בתהליך של שאילת שאלות נחשוף ביחד עם המשתתפים את הגורמים שהשפיעו
שאלות לדוגמא:
מה עזר לך?
מה מנע ממך להצליח?
האם משהו בתהליך הפתיע אותך ?
האם תמשיך/י עם האתגר ?
אז עכשיו אחרי שהכרנו את התרגיל והתמדנו 21 יום בשינוי שביקשנו להשיג, אנחנו יכולים לחזור למליאת בית הספר עם תובנות, ניסיון ומסקנות בהם אנחנו יכולים להשתמש כדי להוביל שינוי בבית הספר.