תרגיל "שחזור הסצנה" - כלי מחקר פעולה למנהלי בתי הספר
תרגיל זה מעודד את המשתתפים לבחון מצבים מזוויות שונות ולהבין את הרגשות והצרכים המוכמנים, באופן שמוביל ליצירת תובנות יקרות ערך ופתרונות אפשריים.
תרגיל "שחזור הסצנה", מתאים להפעלה במליאות בית ספריות וישיבות של צוותי תכנון מצומצמות. תרגיל זה מעודד את המשתתפים לבחון מצבים מזוויות שונות ולהבין את הרגשות והצרכים המוכמנים, באופן שמוביל ליצירת תובנות יקרות ערך ופתרונות אפשריים.
איך עושים את זה?
התרגיל מבוסס על רעיון של שחזור של מצב בעייתי מחיי בית הספר, ומאפשר למשתתפים לחקור את השכבות של הרגשות, הצרכים והאינטראקציות של האנשים המעורבים. על ידי הקצאת תפקידים וניתוח הסצנה המשוחזרת, יכולים המשתתפים לחשוף שכבות שונות אלו, ולהגיע להבנה עמוקה יותר של הבעיה העומדת מולם.
בתרגיל ניתן לעבוד על מגוון רחב של מצבים כמו קונפליקטים רגשיים ומקצועיים בין הורים למורים סביב נושאים כמו מדיניות חדשה או פערים בציפיות, ניתן לעסוק בקבוצה מאתגרת של תלמידים מנומנמים וחסרי מוטיבציה ולמעשה בכל נושא או מצב שמאתגרים את הצוות החינוכי ושנרצה להבין ולטפל בשורש האתגר.
הוראות לביצוע התרגיל:
שלב 1: הצגת המצב
תארו בקצרה את המצב שבחרתם לעסוק בו למשתתפים, שימו דגש על האלמנטים המרכזיים ועל הבעיה או האתגר העיקרי שצריך לטפל בו.
שלב 2: הקצאת תפקידים והגדרת הקטעים של הסצנה
חלקו את המשתתפים לקבוצות, הקצו לכל קבוצה או משתתף תפקיד מסוים וקטע מהסצנה להצגה. ודאו שכל הזוויות והיבטים החשובים של המצב מיוצגים. חשוב לציין לפני תחילת השחזור שיהיה זמן לדיונים ושיחות פתוחות לאחר שהסצינה תשוחזר.
שלב 3: שחזור הסצנה
אפשרו למשתתפים לשחזר את הסצנה בעזרת הזיכרון והדמיון שלהם. עודדו אותם לשים לב לרגשות ולצרכים של הדמויות בסצנה ולאינטראקציות בינהם.
שלב 4: ניתוח הסצנה
קיימו דיון על שכבות השונות של רגשות וצרכים שעלו בזמן שחזור הסצנה. נסו לזהות מה אפיין את בסצנה? האווירה הייתה מתוחה או רגועה? חקרו את נקודות המבט והפרשנויות השונות. עודדו את המשתתפים לשתף את התובנות וההבחנות שלהם.
שלב 5: סיכום תובנות ומסקנות
בהתבסס על הניתוח והדיון, השתמשו בתובנות שעלו כדי לפתח אסטרטגיות או תוכניות פעולה לטיפול יעיל יותר בבעיה בעתיד.